En aquesta entrada us portem algunes reflexions sobre la sexualitat i la importància d’incorporar l’educació afectiva i sexual des de la primera infància. Fer una definició del que és la sexualitat és una tasca complexa i difícilment en trobarem una que ens satisfaci completament. En tot cas, moltes d’elles coincideixen que la sexualitat és multidimensional, complexa, profunda i diversa i que incorpora aspectes biològics, psicològics i socials. En aquest cas, ens quedem amb una aproximació que fa l’Organització Mundial de la Salut on explica la sexualitat com el motor per cercar afecte, plaer, tendresa i intimitat. Entenent-se com una part inherent a cada persona que necessita d’un desenvolupament saludable i ple per afavorir el benestar individual i de les persones que ens envolten.

Així doncs, l’educació afectiva i sexual és imprescindible per un bon desenvolupament integral. La finalitat última d’aquesta és educar en l’autocura i la cura de les altres persones per, per una banda, evitar situacions violentes i nocives i, per un altre, promoure el plaer, la seguretat i el goig. Per això, hem d’iniciar amb una educació afectiva i sexual conscient i amb perspectiva feminista des d’edats primerenques.

Com hem comentat prèviament, la sexualitat està conformada per un conjunt d’aspectes molt diversos, per tant, una educació sexual integral els ha d’atendre per poder abordar-la, pensar-la i treballar-la de manera completa. Nosaltres destaquem 4 aspectes que considerem imprescindibles per aquest abordament integral:

  • El cos. Tenim un cos sexuat i a través d’aquest cos pensem i sentim, ens entenem i expressem, ens comuniquem i intercanviem afectes amb altres. Vivim en una societat desconnectada del propi cos que, a més, disposa de canons molt concrets del que és un cos desitjable. L’educació sexual ha d’abordar el cos per fomentar l’autoconeixement, el respecte i l’acceptació de la diversitat de cossos. Prenent consciència de com es desenvolupen al voltant del temps.
  • Els vincles. Les vinculacions amb els altres és complexa, implica gestió emocional, comunicació, estratègies per abordar els conflictes, entre moltes altres qüestions. Treballar aquests aspectes és imprescindible per poder establir relacions saludables i respectuoses, conscients dels propis límits i els de les altres persones.
  • El gènere. En la nostra societat el gènere estructura i condiciona clarament la nostra sexualitat. Els rols establerts i els estereotips ens empenyen a tenir maneres concretes de relacionar-nos amb el propi cos i amb els altres, a tenir certes expectatives i desitjos, a sentir i estimar d’una manera única. Tractar el gènere des d’una perspectiva crítica, permet allunyar-nos d’aquestes imposicions de gènere i obrir un món de possibilitat.
  • El plaer. És important treballar el plaer sortint de la genitalitat i de l’adultocentrisme. Una comprensió profunda del plaer i benestar ens pot donar eines per detectar quan estem en una situació incòmoda i violenta. Estar en connexió amb el plaer ens ajuda a ser conscients de les coses que no volem per nosaltres i establir límits, a més, d’aprendre a respectar i advocar pel benestar i plaer dels altres.

Aquestes qüestions s’han d’abordar com més aviat millor. La sexualitat forma part de totes les persones des d’abans fins i tot del naixement. Per tant, hem de treballar-la amb els infants ajustant-la a la seva edat i les seves demandes.

L’enfocament feminista en tot aquest procés és imprescindible per plantejar una educació sexual i afectiva que posi consciència en la importància d’atendre la prevenció de les violències masclistes i la violència sexual, incidint per exemple, en la prevenció de l’abús en la infància. Entenent-les totes elles com efectes del sistema patriarcal, sexista i heteronormatiu en el qual ens trobem. Atendre aquestes qüestions hauria de ser el primer pas per assegurar relacions personals plenament desitjades i plaents.

En pròximes entrades xerrarem de com podem treballar a casa i a l’aula. Però comencem per donar algunes pautes prèvies. Per començar, aclarir que qualsevol persona que es vinculi amb un infant està educant en afectivitat i sexualitat, de manera més o menys conscient. Per tant, el primer pas és començar a prendre consciència sobre el nostre impacte en el seu desenvolupament. Tenint en compte que les persones adultes que acompanyem la infància estem plagades d’experiències i vivències que han configurat les nostres idees i actituds respecte a la sexualitat. Per tant, cal fer un repàs d’aquest recorregut personal i valorar com ens ha afectat a la idea que tenim de sexualitat i a l’acompanyament que estem donant. Tot això, s’ha de fer paral·lel a un procés d’acceptació dels nostres dubtes, temors, experiències, error i ferides, obrint pas a iniciar un camí de transformació cap a una sexualitat més plena i conscient i, menys patriarcal.

Un altre consell és deixar de llegir la sexualitat infantil amb una lògica adultocèntrica. Hem d’entendre-la des del punt de vista del desenvolupament i no atribuir significats que no li corresponen. En les primeres etapes la curiositat és símptoma d’un desenvolupament saludable, ens permet accedir a molts aprenentatges nous. En aquesta curiosa mirada cap al món, l’infant es troba amb el plaer i, per tant, la sexualitat es desenvolupa i expressa a través d’aquesta curiositat, amb ganes d’observar, experimentar, imitar, preguntar, etc. Com adults hem d’estar al seu costat per acompanyar, observant els senyals que ens comparteixen i atenent a les seves necessitats i demandes.

En definitiva, la sexualitat és quelcom intrínsec a totes les persones que es pot expressar i experimentar de diferents maneres depenent del moment vital que ens trobem. Fer un acompanyament adequat en la infància funciona com a tasca preventiva d’incomoditats i violències i promou un desenvolupament ple i plaent. Com sempre, no proposem cap recepta per fer-ho, simplement us animem a anar prenent consciència sobre la pròpia sexualitat, per acompanyar de manera més conscient el desenvolupament saludable de la sexualitat en aquesta etapa vital i en altres etapes futures.